top of page

Ontwikkeling VAUG videobrillen


Simultaan kijken naar de realiteit en het scherm redt levens in de medische wereld. Artsen werken voortdurend met technologie, waarbij ze cruciale informatie van schermen halen terwijl ze handelingen verrichten. Het afwisselen tussen het kijken naar de patiënt en naar het scherm zorgt echter voor vertraging en vergroot de kans op fouten. Brisk heeft de behuizing en mechanica ontworpen voor de VAUG (Videoglasses Assisted Ultrasound Guidance), waarmee artsen zowel de realiteit als het scherm synchroon kunnen bekijken.



Stel je voor dat een dierenarts in het been van een paard moet prikken terwijl hij op het scherm van het röntgenapparaat de aderen ziet. Elke keer moet hij zijn blik van het paardenbeen naar het scherm verplaatsen. Of denk aan een ernstig ongeluk op een zonnige dag, waarbij de trauma-arts moeite heeft om het scherm met de hartanalyses te zien vanwege de felle zon. De kwaliteit van de behandelingen zou aanzienlijk verbeteren als artsen alles tegelijkertijd zouden kunnen zien.



Analyseren zonder bewegen


Een videobril die de werkelijkheid en de data tegelijkertijd laat zien, zou een enorme vooruitgang betekenen voor de medische sector. Onze opdrachtgever besloot deze uitdaging aan te gaan en deelde alle wensen met Brisk, inclusief twee displays en lenzen aangesloten op een printplaat. Dit leidde tot een succesvolle samenwerking, waarbij ons team zich volledig heeft ingezet voor dit prachtige ontwerp.


Levend ontwerp


Het resultaat is niet alleen opvallend mooi, maar we zijn ook trots op drie belangrijke innovaties in het ontwerp: de hoofdband, de hygiënefactor en de mogelijkheid voor een 'levend ontwerp'. Met levend ontwerp bedoelen we dat elk aspect van de bril volledig op maat kan worden aangepast. Ons team heeft bij elke keuze rekening gehouden met deze flexibiliteit. Door de combinatie met 3D-printen is de VAUG eenvoudig volledig op maat te maken, zelfs in kleine aantallen.



Hoofdband en hygiëne


Traditionele videobrillen hebben 'pootjes', wat niet handig is voor artsen die al een bril dragen. Brisk bedacht een hoofdband om dit probleem op te lossen. Als de VAUG even niet nodig is, kan deze eenvoudig omhoog worden geschoven en blijft hij door de band comfortabel op het hoofd zitten. Hygiëne is uiteraard van groot belang. Daarom is het ontwerp volledig schroefloos en vervaardigd van biomedisch gecertificeerd PA12-materiaal. Door een speciale versmeltingstechniek is het oppervlak niet-poreus, waardoor bacteriën geen kans krijgen om zich te hechten en huidirritaties worden voorkomen. De brillen worden 3D-geprint in een gedesinfecteerd laboratorium.


De praktijkvoorbeelden van de trauma-arts en de dierenarts zijn geen verzinsels. Het zijn echte situaties waarbij de VAUG aanzienlijk heeft bijgedragen aan het handelen van de artsen. Brisk is dankbaar voor het vertrouwen van VAUG in ons team, waardoor we hebben kunnen bijdragen aan deze unieke innovatie.







Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page